"Büyük Taarruz Bisiklet Turu" başladı



İzmir Çeşme Metropolis Lions Kulübü 2023-2024 hizmet dönemi başkanı Dilek Köktaş Gündoğdu yaptığı açıklamada;

İzmir Çeşme Metropolis Lions Kulübü olarak 10 yıldır gerçekleştirdiğimiz ve sponsor olduğumuz, miras projemiz olan " Büyük Taarruz Bisiklet Turu" 22 Ağustos 2023 salı günü, Cumhuriyetimizin 100. yılında bisikletçilerimizin Anıtkabir'de Atamızı ziyareti ile başladı. 

19 gün sürecek, 9 Eylül'de İzmir'de son bulacak ve 1150 km pedal çevirecek bisikletlilerimizin yolları açık olsun.

Projemize destek veren tüm  sponsorlarımıza gönülden teşekkür ederiz.

Cumhuriyetimizin 100. yılında, her daim Ata'mızın ilke ve inkılapları ışığında ilerlemeye devam edeceğiz dedi.


İzmir Çeşme Metropolis Lions Kulübü olarak Büyük Taarruzun  bilinmeyen yönlerini ve bisikletçilerimizin 19 gün boyunca pedal çevirerek kat ettiği yolu ziyaret ettikleri Büyük Taarruz Cephelerini yayınlayacağız.

19 Gün sürecek Büyük Taarruz Bisiklet Turunun Konaklama Sırası aşağıdaki gibidir.

1. Ankara Polatlı-hareket

2. Konya Yunak

3. Konya Akşehir

4. Afyon Kocatepe

5. Afyon Tınaztepe

6. Afyon Sinanpaşa

8. Kütahya Zafertepe

9. Kütahya Dumlupınar 

10. Uşak Banaz

12. Uşak Kışla 

13. Uşak Takmak ( Erhan Sayın Bahçesi )

14. Manisa Kula

15. Manisa Alaşehir

16. Manisa Salihli ( Tuana Tatil Köyü )

17. Manisa Turgutlu

18. İzmir Belkahve ( Ata Anıt Evi )

 


BÜYÜK TAARRUZUN TARİHÇESİ

Büyük Taarruz - 05 - 24 Ağustos - Akşehir 

Akşehir, Türk Kurtuluş Savaşı’nın son merkezi, Büyük Taarruzun mutfağıdır. Cephe ve ordu karargâhı burada aylarca taarruz hazırlıklarını planlamış, değerlendirmiş ve son kontrolleri yapmıştır. 

Buna karşılık ne yazık ki hak ettiği değeri görememektedir. 

Atatürk, Avrupa kamuoyuna taarruz değil savunma yaptıkları, savaş değil, barış istedikleri propagandası sürecinde Akşehir’i önemli bir vitrin olarak kullanmıştır. 

Kut-ül Amare Savaşında esir düşen ve Birinci Dünya Savaşı’nın bitmesiyle esaretten kurtulan General Townshend, ülkesine döndükten sonra savaş yanlısı İngiliz Hükümetine karşı amansız bir muhalif olarak adını duyurdu. Özellikle Anadolu’daki Yunan işgalinin İngiliz Hükümetinin desteğiyle yürütüldüğünü ve haksız olduğunu söylemekteydi. Bu konuda o kadar çok muhalefet yaptı ki, Hükümet onu Anadolu’da incelemelerde bulunmak üzere görevlendirmek zorunda kaldı. 

Townshend’in 25 Temmuz’da Konya’ya gelişini fırsat olarak değerlendiren Atatürk, ziyaretten sonra Akşehir’e geçerek incelemelerde bulundu. 28 Temmuz’da üst birlik komutanları da Akşehir’e çağırıldı. Bu toplanmanın dikkat çekmemesi için askerî birlikler arasında bir futbol müsabakası düzenlendi. Basında komutanların hep birlikte müsabakaları izledikleri haberleri yaptırıldı. Bu 27 Temmuz akşamı komutanlarla yapılan toplantıda 15 Ağustos’a kadar hazırlıkların tamamlanması kararlaştırıldı. Atatürk, 28 Temmuz 1922 tarihinde Akşehir’de, futbol müsabakası izlemek bahanesiyle komutanlarla yaptığı görüşmede 15 Ağustos’a kadar hazırlıkların kesin olarak bitirilmesi talimatını verdi. 

Yani Büyük Taarruzun ilk tarihi ve emri burada verilmiş oldu. 

15 Ağustos 1922 günü hazırlıkların halen tamamlanamamış olması üzerine Batı Cephesi Komutanı İsmet (İnönü) Paşa’ya gönderdiği mesajda “Daha büyük hazırlıkların beş-on gün içinde tamamlanmasını beklemenin yanlış olacağını, bir-iki güne kadar Konya yoluyla cepheye hareket edeceğini ve harekâta hemen başlanacağını” söyledi. Başkomutanlık Karargâhı da Akşehir’e hareket etti. 

Atatürk, 17/18 Ağustos gecesi sessizce Ankara’dan ayrıldı. Konuttakilere soranlara çok hasta olduğunu söylemelerini tembih etti. Yaveri Cevat Abbas’a da Ankara’da olduğu izlenimi vermeleri talimatını verdi. Herhangi bir duruma karşı hazırlıklı olmaları ve her gelişmeden kendisini haberdar etmelerini istedi. 

Büyük Taarruz hazırlıklarını örtbas etmek ve şaşırtmak için, sanki düşman saldırısı bekleniyormuş gibi geceleri aydınlatma bombaları ve taciz ateşleri açıldı. Topçular düşmanın göreceği şekilde engel atış talimleri yaptılar. Bilecik ve Denizli istikametlerinde küçük taarruzlar yaptırdılar. 

20 Ağustos günü gazetelerde Çankaya’da çay partisi yapılacağına dair ilanlar ve haberler çıktı. Atatürk’ün seçkin davetliler için vereceği bu çay partisinin davetiyelerinin elden gönderildiği ifade edildi. 

Birlikler geceleri gizlice güney istikametinde yürümüş, gündüzleri de kuzey istikametinde düşman keşif unsurları tarafından görülecek şekilde yürüyüşler yaptılar. 

Taarruz hazırlıkları devam ederken, taarruzla ilgili bilgi birlik komutanlarına bile verilmedi. Küçük birlik komutanları hiç bilgi sahibi değilken, üst düzey komutanlar bile taarruzun başlayacağı zamana dair bilgi sahibi değillerdi. Hatta birliklere gönderilen 8 Ağustos tarihli yazıda erlere ve halka Yunan Ordusunun büyük bir taarruza kalkışacağı 

beklendiği, bu yüzden hazırlıklarını bir an önce bitirmeleri talimatları verilmesi istendi. Hatta köylülere hasatlarını bir an önce yapmaları söylendi. 

17/18 Ağustos 1922 günü gizlice Ankara’dan yola çıkan Mustafa Kemal Paşa, önce Konya’ya oradan da 20 Ağustos 1922 günü Akşehir’e geldi. 23 Ağustos 1922 gecesi komutanlarla son kontrolleri ve durum değerlendirmesini yaptı. 24 Ağustos’ta Başkomutanlık ve Cephe Komutanlığı Karargâhları Akşehir’den Şuhut’a taşındı. 

Büyük Taarruzdan bahsedilince, mutlaka söze Akşehir’den başlanmalıdır.

  
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner163