Priştine'de anlaşma sağlandı, Atina yumuşadı

Bölgesel basında çıkan habere göre, ofis siyasi meselelerle ilgilenecek. Kosova Dışişleri ve Diasporası Bakanı Donika Gervala, Yunan mevkidaşı ile görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklamada, Atina'daki Kosova Ofisi'nin statüsünü bir üst kademeden yükselterek birçok alanda işbirliğini sürdürme konusunda mutabık kalındığını söyledi. Basit ekonomik ofisten Office of Interest Yaklaşımı, siyasi dahil diğer konular. Kosova'nın bağımsızlığının geri dönülemez bir süreç olduğuna ve bu gerçek ne kadar erken kabul edilirse Kosova ve Sırbistan da dahil olmak üzere bölgenin istikrarlı bir perspektifinin o kadar hızlı sağlanacağına dikkat çekti. Gervala, Kosova'nın bu konuda Yunanistan'ın yanı sıra bağımsız bir Kosova'yı tanımayan diğer AB ülkeleriyle de görüşmeye devam edeceğini söyledi. Yunanistan bizim için bölgede önemli bir komşudur ve AB ve NATO üyesi olarak Güneydoğu Avrupa'da güvenlik ve istikrara önemli katkılarda bulunmaktadır. Garvala, "AB ve NATO entegrasyonunun Batı Balkanlar'ın uzun vadeli istikrarı için en önemli adımlar olduğu görüşünü Yunanistan ile paylaşıyoruz, böylece sağlıklı bir Avrupa ve transatlantik perspektif inşa ederek son acı deneyimlerimizi geride bırakabiliriz." Dedi

 

Bakan Dendias, Yunanistan'ın Kosova'nın statüsüne karşı tarafsız tutumuna bakılmaksızın, 2019 yılından bu yana Atina'da ekonomik konularla ilgilenen bir Kosova ofisinin faaliyet gösterdiğini ve çalışmalarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ekonomik ve ticari ilişkilerin yanı sıra enerjinin de güçlendirilmesi gerektiğini değerlendirdi. Elektrik üretiminde kömüre mümkün olduğunca bağımlı olmak için tüm Balkanlar'ın bir gaz boru hattı ile bağlanması gerektiğine inandığını vurguladı.

Yunan diplomat, ülkesinin Kosova ile Sırbistan arasındaki diyaloğun sürdürülmesini tam olarak desteklediğini ve her iki tarafı da tüm bölgeyi istikrara kavuşturacak ve tüm bölgeyi Avrupa ailesine yaklaştıracak ortak bir çözüm bulmaya teşvik ettiğini söyledi. Yunanistan'ın AB Diyalog Özel Elçisi Miroslav Lajcak ile temas halinde olduğunu ve çalışmalarını aktif olarak desteklediğini söyledi. Bakan ayrıca Yunanistan'ın KFOR'un görev süresi içinde katkıda bulunmaya devam edeceğini ve bu barışı koruma misyonunun çalışmalarındaki herhangi bir değişikliğin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Dendias, Yunanistan'ın bölgenin AB'nin bir parçası olması gerektiğine inandığını vurguladı. "Yunanistan, Batı Balkanların Avrupa entegrasyonuna yirmi yıldır güçlü bir şekilde bağlı. Dendias, "Hükümet bu taahhütte güçlü olmaya devam ediyor ve bu nedenle arka arkaya birkaç girişimde bulunduk." Dedi.

 

Bu bağlamda Yunanistan, kendisinin de belirttiği gibi, tüm kriterleri karşıladığı için Kosova'nın vize serbestisi almasından yana. Yunanistan bağımsız bir Kosova'yı tanımıyor, ancak Kosova belgelerini tanıyor. 


BalkantimesPRESS
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner163