
ATIK PİLDE BU YIL REKOR BEKLENİYOR
İzmirliler doğayı koruyor
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, atık pillerin doğaya gelişigüzel atılması sonucu içindeki cıva, kadmiyum, kurşun gibi ağır metaller serbest hale gelerek doğal kaynakları hızla kirletiyor. Bu durum aynı zamanda içme suyu ve besin zinciriyle insan sağlığı için de ciddi tehlikelere yol açıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TAP işbirliğiyle gerçekleştirilen proje, tüm bu unsurları en aza indirgemek için 22 yıldır çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Toplanan atık piller, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından belirlenen lisanslı bertaraf tesislerinde imha ediliyor.
360 ton atık pil toplandı
Projenin başlangıcından günümüze kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde toplam 360 ton atık pil toplandı ve toplanan piller, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından lisanslı tesislerde bertaraf edildi.
Bu yıl Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında; İzmir Büyükşehir Belediyesi, TAP ve ilçe belediyeleri işbirliğinde toplanan atık pil miktarları, kategoriler itibariyle değerlendirildi. Atık Pil Toplama Kampanyası'na getirilen kullanılmış pil miktarı yıllar içinde büyük bir artış gösterdi: 2004 yılında 8.5 ton olan miktar, 2018 yılında 60,5 tona ulaştı. Kampanyada bu yıl yeni bir rekor bekleniyor.